یکی از سوالات همیشگی کسانی که به دنبال تزریق بوتاکس هستند این است که از میان انواع بوتاکس کدامیک را تزریق کنند و تفاوت آنهادر چیست و کدام بهترین بوتاکس است. شرکتهای دارویی زیادی در جهان این دارو را تولید می کنند و با نامهای تجاری متفاوتی عرضه می کنند.

در این مطلب برخی از انواع بوتاکس‌های موجود در جهان و ایران و ویژگیهای هر کدام را برایتان جمع آوری کرده ایم. پس با ما همراه باشید.

جالب است بدانید که خود کلمه بوتاکس(BOTOX) که در ایران مصطلح شده در واقع نام اولین برند بوتولینیوم توکسین است که ساخت شرکت آلرگان است و مانند خیلی از محصولات دیگر که وارد ایران شده اند نام اولین برند به عنوان نام مصطلح محصول معروف شده است ما هم در ادامه مطلب از همین کلمه بوتاکس به جای بوتولینیوم توکسین استفاده می کنیم.

سازمان غذا و داروی آمریکا یا همان FDA تنها ۴ برند این دارو را تایید کرده است که شامل بوتاکس، دیسپورت، زئومین و JEUVEAU® است که تنها دو برند آن در بازار ایران موجود است.

بوتاکس آلرگان

آلرگان که یک شرکت دارویی ایرلندی است اولین شرکتی است که این دارو را تولید کرده و همچنان هم جز بهترین محصولها است. در بین انواع بوتاکس، این دارو اولین برند به شمار می‌رود که مجوز FDA را برای استفاده در فیلد زیبایی دریافت کرده است. آلرگان همان شرکتی است که فیلر ژوویدرم را هم تولید می کند.

بوتاکس آلرگان

بوتاکس ساخت شرکت آلرگان که به بوتاکس آمریکایی معروف است

بوتاکس علاوه بر ماده اصلی که همان بوتولینیوم توکسین است حاوی آلبومین انسانی نیز هست که ممکن است در بعضی افراد باعث ایجاد آنتی بادی شود و باعث کاهش اثر بوتاکس در تزریقهای بعدی شود.اثر بوتاکس دائمی نیست و معمولا بین ۴ تا ۵ روز طول می کشد تا تاثیر دارو مشخص شود، هر چند معمولا دو هفته زمان می برد تا اثر کامل شود(به همین علت است که نباید قبل از دو هفته ترمیم انجام شود) و در اغلب بیماران حدود ۴ تا ۵ ماه اثر آن باقی می ماند هر چند مدت زمان باقی ماندن آن به سوخت و ساز دارو در بدن فرد بستگی دارد.

بوتاکس در ویالهای ۵۰ و ۱۰۰ واحدی تولید می‌شود. متاسفانه این برند به صورت رسمی در ایران موجود نیست ولی گاهی به صورت غیر رسمی وارد می  شود. بنابراین اگر به دنبال تزریق بوتاکس هستید فعلا امکان استفاده از این برند وجود ندارد.

دیسپورت

برند بعدی دیسپورت است که تولید شرکت فرانسوی Ipsen Pharma است که فیلر رستیلن را هم تولید می کند. این دارو از اوایل دهه ۹۰ میلادی در انگلستان مجوز گرفته و در ۶۷ کشور جهان استفاده می شود و از سال ۲۰۰۹ مجوز FDA را دریافت کرده است. شاید به همین دلیل که اولین داروی مجوز گرفته در انگلستان است در ایران به اشتباه تصور می شود که یک برند انگلیسی است و به بوتاکس انگلیسی یا حتی مسپورت انگلیسی معروف شده است.

بوتاکس دیسپورت

بوتاکس دیسپورت که به بوتاکس ان

قدرت این دارو نسبت به بوتاکس کمی کمتر است و به دلیل اینکه قدرت نفوذ بیشتری دارد در محدوده وسیعتری پخش می شود بنابراین برای نواحی مانند پیشانی بهتر است اما باید دوز بالاتری تزریق شود. این دارو هم مانند بوتاکس حاوی آلبومین انسانی است اما دیسپورت علاوه بر آن حاوی لاکتوز و پروتئین گاوی نیز هست که آنرا برای افرادی که به شیر حساسیت دارند نامناسب کرده است.  اثر دیسپورت سریعتر از بوتاکس شروع می شود ولی در برخی مطالعات مدت اثر آن کمتر از بوتاکس است بنابراین برای افرادی که مطمئن نیستند از نتیجه آن خوششان خواهد آمد یا نه مناسبتر است. دیسپورت از نظر قیمت تقریبا در حد بوتاکس است و در حال حاضر گرانترین بوتاکس موجود در بازار ایران است.

زئومین

این دارو ساخت شرکت آلمانی Merz است که از سال ۲۰۱۱ مجوز  FDA را دریافت کرده است. یک ویژگی منحصر به فرد آن این است که حاوی پروتئین به عنوان ماده نگهدارنده  نیست بنابراین نیازی به نگهداری در یخچال ندارد و میتوان در دمای اتاق آنرا نگهداری کرد.

زئومین

بوتاکس آلمانی زئومین

این دارو بین ۵ تا ۷ روز طول می کشد تا اثر آن شروع شود و تقریبا مدت باقی ماندن اثر آن نیز شبیه بوتاکس است. در برخی بیماران که به دیسپورت یا بوتاکس مقاوم هستند ممکن است زئومین به خاطر خالص بودن ماده اصلی جواب بدهد. در ایران زئومین خیلی طرفدار ندارد و بازخورد خوبی بین پزشکان و بیماران نداشته است.

JEUVEAU®

این دارو که از ۲۰۱۹ فقط برای مصرف در فیلد زیبایی مجوز گرفته است رقیب جدی بوتاکس در آمریکا است چرا که با همان فرمول و کیفیت ولی با قیمت ارزانتر عرضه شده است ولی در ایران موجود نیست.

از انواع بوتاکس که  در ایران مجوز دارند ولی مجوز FDA را ندارند سه برند اصلی را می‌توان نام برد که عبارتند از نورونوکس، مصپورت و دیستون که در ادامه به معرفی مختصری از آنها می پردازیم.

 

نورونوکس

از بین انواع بوتاکس کره ای این دارو  که ساخت شرکت  Medytox است، هر چند مجوز FDA را ندارد ولی موفق به اخذ مجوز در خیلی از کشورها و سازمان غذا و داروی ایران شده است. در مطالعه ای که انجام گرفته از نظر تاثیر و عوارض تفاوتی با بوتاکس نداشته است. اما در عمل قدرت اثر آن معمولا کمتر است و مدت  باقی ماندن اثر آن نیز کمتر از سایر داروها است و بیش از ۳ تا ۴ ماه تاثیر آن باقی نمی ماند. این دارو در ویالهای ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ واحدی عرضه می شود.

ویال نورونوکس

بوتاکس نورونوکس یا بوتاکس کره ای

بوتاکس نورونوکس که در ایران به بوتاکس کره ای نیز شناخته می‌شود از نظر قیمت حد واسط بین دیسپورت و برندهای ایرانی است.

 

مصپورت

از انواع بوتاکس ایرانی، اولین برندی که موفق به کسب مجوز استفاده در ایران شد ساخت شرکت دانش بنیان مصون دارو است. این دارو پس از چندین سال که از ورود آن به بازار می گذرد توانسته با فراز و فرودهایی که داشته جایگاه خود را در این فیلد به دست بیاورد و نه تنها جایگزین برندهای بدون مجوز چینی شود بلکه با برندهای مجوز دار دیگر نیز رقابت کند.

بوتاکس مصپورت

ویال بوتاکس مصپورت

در عمل هم تاثیر خوبی داشته و عوارض زیادی از آن گزارش نشده است. این دارو در ویالهای ۵۰۰ واحدی به همراه حلال عرضه می شود که مزیتی نسبت به برندهای خارجی است که حلال همراه دارو نیست و باید از نرمال سالین برای آماده سازی استفاده کرد.

دیستون

دومین برند ایرانی که موفق به اخذ مجوز شده است ساخت شرکت ایمن واکسن البرز است که هر چند مدت زمان زیادی از حضور آن در بازار نمی گذرد ولی در همین مدت توانسته هم از نظر قیمت و هم کیفیت حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. این دارو نیز در ویالهای ۵۰۰ و ۳۰۰ واحدی عرضه می شود که مانند مصپورت حلال هم در بسته بندی وجود دارد.

در پایان این فهرست باید اشاره ای نیز به انواع بوتاکس با برندهای بدون مجوزی داشته باشیم که ساخت چین هستند و با نامهای مختلفی وارد ایران شده اند و گاهی به عنوان بوتاکس کانادایی معرفی می شوند. استفاده از این برندها که به صورت غیرقانونی وارد می شوند و نظارتی بر نحوه تولید و حمل و نقل آنها وجود ندارد به هیچ وجه به صلاح نیست.

به عنوان نتیجه گیری برای خیلی از بیماران تمامی برندهای مجوزدار موجود در ایران مناسب هستند و تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند( البته به جز از نظر قیمت).

اگر میخواهید بدانید یک پزشک مجرب چه کارهایی می‌تواند با بوتاکس انجام دهد توصیه می‌کنیم حتما این مطلب را مطالعه کنید.

تاثیر دیسپورت سریعتر شروع می شود ولی ممکن است زودتر هم از بین برود.

در برخی موارد مانند مقاومت به بوتاکس ممکن است زئومین مناسب باشد.

افرادی که عضلات قدرتمندتری دارند(مانند آقایان) ممکن است نتیجه خوبی از نورونوکس نگیرند در مقابل در مواردی که بیمار در تزریقات قبلی دچار واکنشهای ناخواسته شده بهترین انتخاب می تواند نورونوکس باشد.

در عمل نورونوکس تاثیر ملایم تری دارد و سریعتر هم از بین می رود بنابراین برای کسانی که به اصطلاح نمیخواهند خیلی عضلات فیکس شود یا مطمئن نیستند از تاثیر بوتاکس خوششان خواهد آمد یا خیر می تواند گزینه مناسبی باشد.

بوتاکسهای ایرانی با توجه به قیمت مناسبی که دارند در اغلب موارد می توانند انتخاب خوبی باشند.

همانطور که قبلا در مطلب دیگری که میتوانید در اینجا بخوانید اشاره کردیم اغلب عوارض بوتاکس  ناشی از تکنیک اشتباه تزریق (تزریق توسط افراد غیر پزشک) یا استفاده از مواد بدون مجوز است. بنابراین بهترین کار این است که به مراکز مجاز و پزشک مجرب مراجعه کنید و نوع دارو را بعد از مشورت با پزشک انتخاب کنید و توصیه های پزشک را بعد از تزریق رعایت کنید تا دچار عوارض نشوید.

و نکته آخر اینکه این حق شماست که از پزشک بخواهید ویال دارو را قبل از تزریق به شما نشان بدهد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *